onsdag 15 december 2010

En skuta utan mål

Feg i krig och fegare i fredstid, eller ska man använda det oficiella "neuttral i krig och alliansfri i fred".
En gång var Sverige "mandom, mod och morske män", men så småningom utvecklade sig en ny svensk. Den som visste att om man ville slippa stryk ska man inte märkas. Alla vet att fegisar är det inget roligt att ge sig på, det räcker med att morra lite så att de lägger sig ner platt. Under andra världskriget var vi neutrala nog att hjälpa de nu så förhatliga nazistiska styrkorna att frakta förnödenheter till sina styrkor, så att deras armé kunde fortsätta att förtrycka resten av världen.

Under Vietnamkriget valde vi Nordkorea att vara alliansfria med. Vi byggde pappersbruk i ett område där det fanns utmärkta bambustänger som tyvärr inte ger så utmärkt papper och skickade maskiner ner till människor som inte kunde sätta ihop dem, inte ville eller orkade arbeta och till sist ändå inte kunde ha manövrerat maskinerna. Men vi var alliansfria nog till att ge Nordvietnamesiska bönder utbildning som de inte skulle behöva. Vi var ju tvungna att skicka ner vår skog till dem, eftersom man inte kan göra papper av bambustänger!
Från nazistisk till kommunistisk allians, bravo!

I ett retro perspektiv, kan jag torrt konstatera att det hade varit bättre ifall vi hade gjort som våra grannländer och försökt att stoppa den tyska krigsmaskinen. Sverige hade då precis som sina grannländer blivit ockuperat och fått erfara att demokrati och yttrandefrihet kostar blod, svett eller tårar, och ofta allt! Nu tror många I Sverige att det är en förmån som är obligatorisk att få. Följaktligen styr man aningslöst skeppet Svea efter instruktioner från någon som sitter i passagerarkabinen eller kanske inte ens i båten.

Oj, nu smällde det! Oj, nu fick jag skäll.. det gäller tydligen att bättre lyssna på vad den som bestämmer säger att jag ska göra. Har vi en konstnär ombord som gör otillåten konst? Ja men det ska vi självklart förbjuda. Sverige har ju ändå ingen kultur, vi har stulit alla seder och bruk från andra nationer och vår religion. nej bry er inte om den, vi ändrar den så gärna så att den passar herr styrman! Slå mig inte, jag styr skutan rakt in i ett berg om det är så jag ska göra.

Att säga att man är stolt över att vara Svensk, på samma sätt som andra människor säger sig vara stolta Tyskar, Engelsmän, Irländare, danskar, Finländare, Norrbaggar... det går självklart inte för sig på en skuta där minsta motståndets lag har gällt alldeles för länge. Så länge den fege anpassar sig, råkar den fege inte heller ut för otrevligheter. Det räcker med att väsa ur ena mungipan. Så ligger fegisen platt!
Och rorsman vrider än hit än dit, och är nöjd så länge han inte får skäll för att han styr fel på ett hav, där de flesta skutor redan har visat åt vilket håll de tänker segla.......

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar