torsdag 9 juni 2011

Facebook facebook facebook tänk själv!

Det skrivs ständigt om olika virus och otyg som sprids via FB och som IT-säkerhetsexpert ruskar jag knappt på huvudet längre, jag konstaterar kort att om folk körde bil som de surfar på nätet, skulle det inte finnas några bilar som rullade på vägarna.

Det finns gupp i vägbanan, träd längs kanten, människor och andra trafikanter som går ut i gatan. Bilskojare som säljer trasiga bilar. Ja det finns otroligt många sätt som det kan gå fel om man inte ser upp. Nu idag i DN står om en ny teknik som nosar upp nya bilder som användare lägger upp. Men det stör inte mig, om jag lägger upp bilder så är det relativt opersonliga och inget som kan skada vare sig mig eller någon annan. Jag har för längesedan stängt av funktionen att låta andra tagga mig i bilder. jag är nämligen trött på att få veta att någon har skrivit in mitt namn på en bild där jag inte vill figurera och sammanhang jag inte stöder. Men FB bygger på att folk skickar vidare, klickar på länkar och lämnar sitt tillstånd till olika applikationer (program) att få åtkomst till all deras info som de delar offentligt. När de ger sitt tillstånd ger de också utan att fråga tillstånd åt sin "leksak" att snoka i sina vänners profil. Ett lysande sätt att kunna samla in information om massor av människor! Att "gilla knappen" är detsamma som att skicka in ett ja-svar på att man är intresserad av att köpa eller ta del av erbjudanden av en viss sort, är det tydligen ingen som har fattat. Man har en lapp på dörren där det står att reklam undanbedes, men klickar friskt på gilla-knappar.

Det finns en ganska omfattande möjlighet att anpassa sin säkerhet på FB. Jag har t.ex. stängt av möjligheten att hitta min profil genom att Googla. Jag är inte intresserad av att någon ska kunna läsa min profil utan att vara med på min vän-lista. Dessutom tar jag hänsyn till alla de som är mina vänner och till deras integritet och lämnar aldrig mitt tillstånd till applikationer att få komma åt deras info. Problemet med många av dessa spel/applikationer är att de inte låter en lämna registreringssidan via att man klickar på "lämna applikationen." Utan man måste trycka på startsidelänken för att komma loss. Tricken är många och det går inte att köra bil utan huvud och inte heller surfa. Värst är ändå alla som litar på Windows inbyggda säkerhetsprogramvara och tror att det stoppar något. Windows ständiga varningsrutor med "OK"-alternativ är en av anledningarna till att folk klickar OK på allt. Det är bara att FB har blivit ett himmelrike för spammare och tillverkare av trojaner, maskar och försök att fiska upp så mycket personlig info som möjligt (phishing på Engelska.) Om man tänker på säkerheten, kan man både köra bil hela livet utan att krocka och vara på FB i fem minuter utan att få ett enda dugg kapat. Det är som vanligt du själv som är bästa skyddet för din integritet och din dator.

Problemet är inte FB, det är att människor surfar som blinda hönor kör bil. Säkerhetsbältet tror de är något som man använder till att surra lasten på taket med och ratten ja den går inte att använda eftersom man har tappat nyckeln till låskryckan. Och i tanken skvalpar bensin som man har köpt billigt och är utblandad med sand. Och på nätet står man på en ranglig bräda medan man surfar runt mellan länkar som installerar intressanta funktioner på datorn.

2 kommentarer:

 1. Varför använda Facebook överhuvudtaget?
  Den är högt rankad på töntarnas lista

  SvaraRadera
 2. FB var från början en nätverkssajt där man höll kontakt med kolleger eller vänner. Inte som nu en lekplats för människor med för mycket fritid och en plats där all möjlig skit marknadsförs. Jag har skrivit det i en tidigare blogg, men jag tar det igen att det på FB finns mängder av material som anses förbjudet att googla fram.

  Om det är speciellt töntigt att människor i diktaturstater använder FB som enda kanal för att föra ut sitt budskap, tycker jag inte att det kan kallas töntigt direkt

  Personligen tycker jag att MSN har hög "tönt"-faktor,själv använder jag sedan länge Skype och efter iPhones intåg Viber.

  Det jag bloggar om är dessutom bristen på ansvar hos dem som surfar och det gäller oavsett vart icke-"töntar" surfar.

  SvaraRadera