onsdag 1 juni 2011

Kris vilken kris?

Krisen för kungen är inte över står det i DN. Vilken kris menar man! Jo det står att om kungen har ljugit, så kan det bli problem.
Ljugit om vad?
Varje dag står politiker ur toppskikten och ljuger väljarna rakt i ansiktet, men använder sig då av en lögn som kallas "Retorik".
Retorik är konsten att säga något annat än man menar så att den som lyssnar hör det man säger. Efteråt kan man på vanligt medietränat och "statsmannamässigt" sätt säga att "så menade jag inte, "det har jag aldrig sagt", jag vill inte uttala mig om det" och listan kan göras lång på svar som ges av politiker och människor i maktposition när de inte vill ge svar på frågor.
Konstigt nog skulle säkert detta sätt att svara vara förödande för kungen också, eftersom man avkräver kungen ett svar men inte politiker.
Och frågan är vad man ska vara mest rädd för, ett maktlöst kungahus som har omdömeslösa vänner eller bekanta. Eller en press som söker "sanningen" hos kriminella element! Samma element som det alltså inte är lämpligt att kungens vänner känner eftersom kungen kan utsättas för utpressning.
Vad händer om nu journalisterna med kriminella förgreningar blir utpressade eller hotade. Hur mycket "sanning" får vi då veta och hur mycket av rapporteringen är tillrättalagd för att passa uppdragsgivaren, som hotar slå sönder knäskålarna på journalisten.

I nuläget är vi just i ett tvivelaktigt läge. Journalister gör sitt bästa för att i kör ropa "bilder av kungen i opassande situationer", utan att kunna uppvisa annat än människor ur undre världen som säger att det finns bilder och mystiska bandupptagningar. Ibland säger de att sagan överträffar verkligheten och jag tycker att det finns en viss känsla av "kejsarens nya kläder" i sammanhanget.
Jag bara väntar på barnet som inte vet att man ska göra som kollektivet och stödja en eventuell lögn, när det faktiskt inte har synts till några bilder. Så rätt vad det är kan det hända att man hör orden skalla.
"Det fanns inga bilder!"
Och då vet vi att journalisterna har trampat över gränsen för vanlig anständighaet och att vi i fortsättningen inte vågar läsa en tidning eller se nyheter på TV utan att undra
Hur det egentligen ligger till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar