onsdag 8 juni 2011

politik ut från sportarenan!

Iranska damlandslaget i fotboll stoppas från att spela eftersom deras dräkter anses visa ett politiskt budskap och det är enligt FIFA´s regler förbjudet. Helt riktigt tycker jag. Men Iran tänker anmäla det hela och göra en diskrimineringsfråga av det hela. Den Iranska staten tvingar alltså sina kvinnor att spela i heltäckande kläder och slöja. Påklädda som vi nordbor bara är på vinterhalvåret. Och de hävdar att det inte är politik eller religion bakom kravet för kvinnor att ha heltäckande på sig. Jag hävdar att det är direkt hälsovådligt att spela i kläder som gör att kroppen inte kan andas och att bada i sin egen svett. Kvinnor ska enligt muslimsk lag vara täckta från huvud ner till handleden och ända ner till fötterna. Följdriktigt tvingas kvinnor att spela fotboll i raggsockor och för stora tjocka tröjor. Om det inte är politik att ha lagstadgat tvång för kvinnor att inte få klä sig efter den aktivitet de vill utföra, vad är då politik?
Tänk om landslaget för Israel krävde att få spela i bredbrättade hattar eller kippa med långa lockar hängande på var sida om huvudet. Vad hade man kallat det då? Politik eller religion och skulle t.ex. Hare Krishna få spela iklädd säck! Om Iran vill tvinga sina kvinnor att spela heltäckta, ska de få göra det. Men då gärna på hemmaplan. I ickemuslimska länder gäller inte Sharia och Koranen (Sverige och England undantaget) som lag. Och eftersom FIFA är internationellt måste de regler som ställs upp följas. Iran får anpassa sig eller ha egna turneringar med regler som passar de kvinnor som frivilligt badar i sin egen svett medan de tvingas (lagtvång) att springa runt i raggsockor och långtröja på en fotbollsplan. Det skulle i sammanhanget vara trevligt att höra företrädare för de annars så aggressiva kvinnosakskämparna och manliga feminister, förklara det fantastiska i lagstadgad frihet att spela i vinterkläder.

6 kommentarer:

 1. Hej,
  Det är ett religiöst krav att kvinnor inom Islam skall bära slöja. Det har ingenting med politik att göra. Jag kommer från Iran, och de kvinnor i min släkt har inte på sig slöja pga stats-tvång!
  Eller påstår du nu att de muslimska kvinnor som bor i sverige och som bär slöja gör det för att Fredrik Reinfeldt har tvingat de till det?

  I ickemuslimska länder gäller ej Sharia lagar, men mänskliga rättigheter kanske???

  Ignorans skapar missförstånd. Och ska man tycka om ett ämne så bör man åtminstone veta ABCn i ämnet, vilket du tydligen inte gör.

  Sammanfattning: Att bära slöja har INGENTING med politik att göra!

  Förresten, vad tycker du om alla de olika tatueringarna som världskända fotbollspelare har på sina kroppar, som man kan oftast tydligt se de under matchens gång, såsom Fashistiska budskap, Kors, osv osv?
  Jag ser fram emot ditt svar till min fråga!


  Tack

  SvaraRadera
 2. Självklart ska du få ett svar, jag är ganska påläst i ämnet och vet att det är en skyldighet för varje muslimsk kvinna att bära slöja i ett muslimskt land, men att hon har tillåtelse att inte göra det om lagen i det land hon lever i förbjuder det. Vad jag vet föreligger ingen frihet för muslimska kvinnor att visa sig från håret ner till handlederna, eller benen ovanför vaderna.

  Hijab är något som förekommer i Koranen 7 (sju) gånger men är inget som föreskrivs som klädsel av Profeten. Dessutom är Hijab en gammal Judisk tradition som där kallas "Hadith."

  Hijab betyder ungefär "gardin, slöja, täckning, tak, skydd.." Och anledningen till att kvinnor föreskrivs bära detta är att de annars anses som dåliga kvinnor och förtjänar att behandlas därefter (min texttolkning). Av den anledningen tolkas det felaktigt som att kvinnor som inte är täckta ber om sexuella närmanden.

  Du har rätt i att man ska kunna sitt ABC och alltså uttalar jag mig inte i frågor, där jag inte vet vad jag pratar om.

  Nu är det så att FIFA förbjuder religiösa eller politiska budskap genom eller på dräkterna. Alltså ser vi inte politiska partier som har köpt annonsplats på Zlatan t.ex.

  "Fashistiska budskap" är en tolkningsfråga som jag tycker används för yvigt! Men det lär vara förbjudet att spela även med sådana politiska budskap synliga på dräkten.

  En god vän till mig åkte ner till ett av emiraten och hon hade tre saker att välja på.
  1. Täcka håret och klä på sig annat än kortkort
  2. Fängelse
  3. Att lämna landet.
  Hon valde Hijab.

  Alla Muslimer är självklart inte så stränga och Islam har åtskilliga positiva drag som de dessutom delar med andra religioner. Men mitt inlägg handlade om att det inte passar sig att kräva att kvinnor ska klä sig som om de har fyndat på loppmarknad. Det är fel att lagstifta om hur kvinnor ska klä sig när de sportar och dessutom ovärdigt!
  I och med att det är lag, är det även politik!

  SvaraRadera
 3. Max, jag vet inte var du får din ide om Hijaab från, men ALLA islams huvudgrenar: Sunni och Shia och Sufi, är överensa om att Hijaab är en muslimsks kvinnas skyldighet, oavsett av deras geografiska position, dvs om de bor i i en icke-muslimsk land eller ej.

  Det kan finnas vissa få som tolkar att det inte är nödvändigt, men de gånger som Hijaab nämns i Koranen så är det tydligt, enligt alla islams huvudgrenar.

  Därmed, är deras klädsel skilt från politik, och istället en religös fråga!


  Framöver, min fråga var gällande tatueringar med faschistiska eller kristna (kors) budskap.
  Inte vad man har på dräkten.


  Också, jag tror du har sett många fotbollsspelare som nästan har heltäckande kläder under vitern (ex http://cache.betting.betfair.com/football/tevezsnood.jpg), du förstår att de gör det pga av deras fysiska behov att hålla sig varm... varför kan du inte uppskatta att om en kvinna vill ha Hijaab på sig är pga spirituella behov av hålla sig "varm"!

  Det är synd att folk inte förstår att Hijaab är en spirituell ställning som en muslimsk kvinna har för att komma Gud närmare. Såsom man behöver kläder för att skydda sin fysiska varaktigeht, behöver man vissa "kläder" för spirituella ändamål...

  SvaraRadera
 4. Mina ideer kommer ifrån självupplevda eller upplevelser som nära väninnor har haft. Det är alltså inga ideer utan erfarenheter! Försök inte få allt som inte stämmer med er uppfattning att bli sådant som inte finns!

  Det stämmer inte! Innan Frankrike införde förbudet mot heltäckande slöja, åkte presidenten ner till en upphöjd muslimsk representant för att se till att det gick att förbjuda slöjan utan att inkräkta på religionen och jag hörde själv hur det sades att det inte är plikt för en muslimsk kvinna att täcka håret eller ansikte om det är emot lagen! Med andra ord är det inte diskriminerande att förbjuda hijab eller burka. En kvinna jag känner som är muslim, fick inte jobb på dagis eftersom hon bar slöja. Men eftersom hon ville ha jobbet, löste hon det med att raka av sig sitt hår och därmed inte bryta mot sin övertygelse eller mot muslimsk lag.

  Och du menar alltså att om en religion förbjuder kvinnor att gå klädda i normala sportkläder, då är det varken religion eller politik. Inte ens när kvinnor straffas om de struntar i att täcka sig. Ge dig nu!

  Om du blir straffad av samhället eller dina närmaste för att du inte täcker dig, är det defacto politik. Eller menar du att eftersom det enligt kristendomen är förbjudet att stjäla så är det inte politik om en tjuv döms av en statlig domstol, utan domstolarna och polisen griper tjuven eftersom det står i bibeln att man inte ska stjäla!


  Du får säkert gärna ha hur mycket tatuerade slöjor och raggsockor som helst under din T-shirt när du spelar fotboll eller annat. Det är meningen att man ska mötas på lika villkor och fredligt på en fotbollsplan eller idrottsarena. Det är inget heligt krig!


  På vintern? Träningsoverall är nog knappast att betrakta som religiöst eller politiskt plagg. Och menar du att Irans damspelare ska klä sig i varma kläder för att inte frysa ifall det skulle börja snöa på fotbollsplanen?

  Och att hon inte får gå utan slöja, måste täcka hela sin kropp och att bli straffad ifall hon inte gör det, har muslimska kvinnor självklart kommit på själv. För att vara "spirituellt varma"

  Är det ni själva som har kommit på att ni ska stenas ifall ni har blivit våldtagna, våldtas ifall ni visar för mycket skinn eller att inte få gå ut när ni vill.

  Ja självklart! vad dum jag är, hon som hittade på det insåg väl hur farligt det är att visa handlederna eller pannan eller halsen.

  Jag förstår att det har blivit en vana efter att ha varit ett förtryck. Och nu är det enklast att bära slöja så att man slipper hånas av dem som anser att kvinnor ska bära slöja.

  Men diskussionen handlade om FIFA och FIFA´s regler INTE om slöja eller inte slöja när man är privat.

  Muslimska stater kan säkert inrätta en egen motsvarighet till FIFA där det är tvång för kvinnor att klä sig som säckar. Sedan kunde turneringarna spelas i de länder där inga västerländska kvinnor skulle komma eftersom de spelar fotboll i shorts och t-shirt. Vilket dessutom är mer hygieniskt.

  SvaraRadera
 5. Ursäkta Max, det finns en skillnad mellan en teoretisk bedömning och det praktiska delen!

  När du påstår att Islam tycker si och så om en viss fråga så får du jättegärna basera det på Islamiska huvudtexter, såsom Koranen och autentiska hadither.

  Jag stryker inte ut någon för att denne tycker olika om ett visst ämne. Men rätt ska vara rätt. Inom Islams huvudgrenar (Sunni, Shia och Sufi) anses Hijab en fundamental skyldighet till en muslimsk kvinna oavsett hennes geografiska position (inom muslimsk eller icke-muslimsk land)

  Det finns olika typer av Hijab. Det grunsläggande Hijab är att en kvinna ska täcka allt förutom ansikten och händerna. DET är obligatoriskt. Men extra delar är into så, såsom Burka och Neqab.

  Så, det blir diskriminering att förbjuda Hijab, men inte de extra delarna såsom Burka!


  Du nämner din kollegas rakande av håret. Max, det har ingenting med det att göra hon skall enligt islams lag täcka allt förutom ansiketet och händerna. Vad personen gör får denne stå för, men vad religionen tycker är något helt annat! Så var vänlig poängtera det som religionen säger inte vad du har hört!
  Jag kan komma säga att himlen är grön... men det spelar ingen roll.. för att himlen är blå, oavsett om du tycker att det är grön eller blå!

  Jag är muslim, och jag vet att HUVUDTEXTERNA, tolkade av ALL huvudgrenar inom Islam säger att Hijab är ett måste.

  Jag förstog inte vad du menar med religion och politik. Men min diskussion angående fallet är RELIGÖST och INTE politiskt!

  Du verkar inte förstå vad jag menar med tatuering. Se denna bild från: http://freetattoopatternsonline.com/wp-content/uploads/2011/01/Beckham-tattoos.jpg
  ETT KORS MYCKET SYNLIG NAKOM DAVID BECKHAMS NACKA!!!!
  Religiös budskap!!!

  Jag tycker att det finns ingen skillnad mellan just ovan och Hijab! Förstår du mig nu?

  När det gäller "vinter plaggen", jag ville bara bevisa till dig hur paradoxalt din teori är, du är ok med heltäckande vinterplagg, MEN inte ok med religiösa heltäckande plagg!

  Det finns extrema länder såsom afghanistan som tvingar kvinnor att ha hijab. Men att du drar det över ALLA kvinnor med Hijab är bara ignorans. I min familj finns det flertalet kvinnor som bor i väst (Sverige, Storbritannien och Tysklan) och som själva bär på Hijab för att DE tycker att det är viktigt!

  Bara för DIN info, enligt Islam, så var Gud denne som kom på Hijab (Ingen människa).

  Återigen, du vet INGENTING om Islams syn på Hijab.. du kan inte förstå att "slöja" är Hijab.. och att Nikab osv är EXTRA tillsatser till grundhijab. Och ändå tar du dig friheten att skriva någonting om något som du inte vet något om! Det är bara synd. Ignorans!

  Ja, diskussionen handlar om FIFAs kränkning, och min invändning var att det INTE är en politisk fråga, utan en religös!!! Vilket du inte kan inse!

  Du är bara en dyster tänkare... Att klassificera Hijab som en politisk och statlig tvång...

  Inse att det är religöst, och så kommer saker och ting falla på plats.

  Adjö

  SvaraRadera
 6. Det var en lång utläggning, men du gick till sist med på att det är religion och alltså inte är tillåten enligt FIFA´s regler! Att sedan Islam är en religion där det uppenbarligen går att tolka vad som helst hur som helst gör den till ett åsiktsregister och inte en religion. Utöva religionen i din kyrka, inte på fotbollsplanen!

  SvaraRadera