fredag 4 februari 2011

Feministiskt initiativ

Jag vet inte vem Stina Sundberg är, ja jag skriver är eftersom hon knappast har försvunnit bara för att hon har klivit in i en annan dimension. Men FI (Feministiskt initiativ) anser jag vara en lekstuga som Gudrun Schyman lekte i. Jag kommer däremot ihåg frontfigurer som genusprofessorn. Hon som hävdade att alla var bisexuella, dom bara inte visste om det. Den inställningen gjorde antagligen att FI inte rönte speciellt stort stöd hos kvinnor som det var meningen att tilltala. De flesta kvinnor är antagligen inte bisexuella och kände inte igen sig i den radikalfeminist/-lesbiska rörelsen. Många kvinnor älskar och älskar med sina män/pojkvänner och känner sig inte det minsta tudelade när det gäller sin heterosexuella läggning. Men åter till Stina Sundberg som uppenbarligen var en av grundarna till FI. Det går ur artikeln i DN att läsa att hon var aktiv inom kvinnohuset/kvinnocentrum och lesbisk front. Och dessutom Jämställdhetssamordnare! Jag har personligen inget förtroende för kvinnor som säger sig vilja skapa jämlikhet mellan män och kvinnor och är Lesbiska. Visst, det kanske behövdes ett feministiskt initiativ, men vore det inte bättre att ha varit med och startat Lesbiska kvinnors initiativ. Då hade partiet varit mera trovärdigt.

12 kommentarer:

 1. Hon startade och drev tydligen "Kvinnofolkhögskolan" också. Låter inte så jämställt i mina öron. Men enligt dessa människors vridna logik är 100% kvinnor = jämställt. Män har ingen talan.

  SvaraRadera
 2. Så ni tycker alltså att man måste vara strikt heterosexuell för att kunna arbeta med jämställdhetsfrågor där heteromän, homomän, heterokvinnor, homokvinnor och olika transgenderpersoner ingår…? Ni har inte tänkt på att många homosexuella kvinnor har ibland lättare att vara kompis med män (av olika sorter)….allt handlar inte om sex och bekräftelse av sin attraktionsförmåga. Ni båda låter ganska bittra och ni kan heller inte skilja på kompetens, kunskap, professionalism (som Stina Sundberg hade) och sexuell läggning… otroligt. Enligt er logik kan heller inte heterosexuella då arbeta för hbtq-personer. Integration mina herrar, mångfald av sexualiteter… istället för enfald. Det finns EN Kvinnofolkhögskola, i övrigt mixat över hela landet. Syftet med den är att en del kvinnor kan finna en trygghet i att studera där. Många är också invandrade kvinnor som har möjlighet att få både grundskole- och gymnasiekompetens. Män blir inte försummande av den anledningen, men det verkar som att ni tycker det. Otroligt … igen.

  SvaraRadera
 3. Louiseblues: Jag vet inte vem "ni" är. Men Jag tycker inte alls att man ska behöva vara strikt någonting för att kunna arbeta med jämställdhetsfrågor. Däremot har "Anon6ygEdaGA" en poäng i att hon faktiskt verkar ha engagerat sig i allt som har med kvinnor att göra. Jag tror eventuellt att en lesbisk kvinna kan ha svårt att förstå hur en man fungerar och se det som naturligt. Hon kan i högre grad känna sig störd av att män är attraherade av kvinnor. Jämlikhetstänkandet slutar antagligen tyvärr vid att män är "apor" som har för mycket makt och att jämlikhet är rätten för kvinnor att vara förmer. En jämn fördelning av lesbiska och heterosexuella är att eftersträva i alla sammanhang. Men i Sundbergs fall verkar hon alltså ha varit ensidigt engagerad i kvinnosidan. Men Louisblues, du har en bra poäng i att vissa kvinnor kan känna sig trygga i att studera i viss miljö. Men det har mindre att göra med jämlikhet, än t.ex. att kvinnor med muslimsk bakgrund enbart får vara sig själva i en grupp av kvinnor. Vi måste hålla isär diskussionerna!

  SvaraRadera
 4. Du skriver: ”Jag tror eventuellt att en lesbisk kvinna kan ha svårt att förstå hur en man fungerar och se det som naturligt. Hon kan i högre grad känna sig störd av att män är attraherade av kvinnor”.

  När skriver så här så vet ingenting om lesbiska kvinnor, du har förmodligen aldrig lärt känna någon heller. Det verkar mer som att du är störd av att kvinnor även kan attraheras av andra kvinnor. Ett flertal lesbiska har också erfarenhet av nära relationer med män. Men man behöver väl inte ha haft sex med en man för att förstå hur en man fungerar, det var det dummaste jag hört. Vi har väl alla pappor, bröder och nära manliga kompisar… eller….?

  Du skriver: ”Jämlikhetstänkandet slutar antagligen tyvärr vid att män är "apor" som har för mycket makt och att jämlikhet är rätten för kvinnor att vara förmer”.

  Du har en mycket negativ syn på kvinnor, mycket värre än vad kvinnor har om män tror jag. Mycket ofta är det också män som anser sig vara förmer... Bara för att vi lever i ett slags patriarkat där män genom århundrade haft den största makten innebär inte det att män och kvinnor är bättre eller sämre som människor för det. Alla människor ska komma till tals och få makt i sina liv. Feminismen feltolkas ofta tyvärr. Den handlar om frigörelse för män också, att inte alltid bara ha en mascho-roll och vara stora och starka, utan även få vara fjolliga och allt där emellan. Vi behöver ett mjukare och mänskligare samhälle för alla. Var och en bidrar med sitt, man behöver inte ha varit på alla arbetsplatser för att kunna arbeta med dessa frågor.

  SvaraRadera
 5. Om man ser att samhället länge har favoriserat män framför kvinnor, och vill att det ska vara jämställt i stället, så inser man utan större ansträngande att man under en övergångsperiod kan behöva underlätta lite mer för kvinnor än för män, utan att för den skull diskriminera männen.
  En kvinnofolkhögskola är ett bra exempel på det, liksom kvinnojourer.
  Bara för att man är kvinna och tycker om kvinnor behöver man inte tycka illa om män. Alls. Oavsett sexualitet.
  Stackars er som är så övertygade om det, det måste vara jobbigt att gå runt och tro sig vara hatad av alla feminister.

  SvaraRadera
 6. Omoget. Lesbisk är en läggning och säger inget om hur man ser på jämställdhet mellan könen.

  SvaraRadera
 7. Först och främst är en av mina närmaste kvinnliga vänner lesbisk, en annan bisexuell.Jag har två homosexuella manliga vänner, är själv asexuell dvs. har ingen egentlig uppfattning om det ena eller andra. Sex är helt enkelt inte viktigt för mig. Vad jag däremot kommer ihåg var genusprofessorn som satt med i FI i början och hävdade att alla är homosexuella, eller bisexuella utan att veta om det. Och ska man gå på det, då är alltså heterosexualitet ett val, medan Homosexualitet och lesbiskt är sexuella läggningar. Det var egentligen inte Sandberg som person jag vände mig mot utan mer FI av ovanstående anledning. Men ingen kan väl anse att inte ROKS (kvinnojouren)verkar vara fientligt inställda mot män. Jag vågar faktiskt anse att inte alla kvinnor tänker jämlikt, precis som jag anser att inte alla muslimer är terrorister!

  SvaraRadera
 8. För att en ordförande på ROKS sa vid ett tillfälle att män kan vara som djur, vilket vi ALLA ÄR per definition, så innebär inte det att hon eller andra är fientligt inställda till män i allmänhet. Hon var ju själv gift med en man.. Anledningen till att hon sa detta i upprört tillstånd, var väl att hon mött så många hemska berättelser på kvinnojouren där kvinnor blivit misshandlade på grova sätt av sina män. Och kom ihåg att många män bär på förakt mot kvinnor och tycker att de är lägre stående varelser än de själva. Om de inte tyckte det, så skulle de dela med sig mer av makten

  SvaraRadera
 9. För att på något sätt komma fram till vad jag menar, är det nödvändigt att jag förtydligar mig med att det är helt OK att kasta skit på män och att detta används mer frekvent av vissa än andra. Om en inom ROKS kan säga så, då kan det kasta ett dåligt skimmer över andra i organisationen. Det ska en ledargestalt förstå! Om man är gift med en man, behöver det dessutom inte innebära att man är det för kärleks skull. Men för att möta din invändning inte heller motsatsen. Rötägg finns överallt och alla borde tänka på vilken reklam de gör för en institution som de eventuellt företräder. Om de gjorde det, skulle vi slippa åsikter som framförs i den allra första kommentaren. Att vara säker i sin manlighet är lika viktigt som att vara det i sin kvinnlighet. Män borde bejaka sina kvinnliga sidor och kvinnor sina manliga i högre utsträckning. Då kunde vi alla känna oss jämlika!

  SvaraRadera
 10. människor som är beroende av vård in på bara skinnet fasar över all denna lesbiska rörelse.
  tänk på att människor som är beroende av assistans får allså ingen annan kontakt med det motsatta könet,och många är beroende av hjälp in på bara kroppen av sina assistenter. Dessa har då altså ett platoniskt förhållande med sina assistanter.(man gör de funktionshindrade homosexuella)
  man får alltså inte säga numera att man INTE vill ha en homosexuell som assistent. för då bryter man mot lagen.

  SvaraRadera
 11. Stina o Lillian var de drivande då kvinnofolkhögskolan startade sin verksamhet, bla på Gamlestad i en fd Apoteket. Där fick bla invandrar kvinnor hemvist för att studera o deras make kände sig trygg samtidigt. Stinas uttalande kunde vara provocativa men det mest belyste kunskaperna från hennes tal till oss lyssnare. Jag deltog olika demonstrationen som Stina o compani ordnade på 80-talet, om kvinnornas jämställdhet i det svenska samhället, vi har en lång väg att gå fortfarande. Den sexuella läggningen är inte dominerande då man driver jämställdsfrågor, det det mesta handlar om de mänskliga rättigheter som även gäller kvinnor.

  SvaraRadera
 12. Mänskliga rättigheter gäller både män och kvinnor. Det finns ingen anledning till att bara tala sig varm för rättigheter åt ena hållet. Då kan lätt en förskjutning av rättigheterna ske åt ena hållet bara. Att bry sig om kvinnors rättigheter har självklart inget med sexualitet att göra, men om man är lesbisk och hårt engagerad i kvinnors rättigheter kontra mäns. Då kan ens opartiskhet ifrågasättas. Alla som säger att kvinnor är förtryckta på alla plan blundar för verkligheten och inser inte att så absolut inte är fallet. Tvärt om finns många områden där män i högsta grad är både förtryckta, mobbade och ojämlika. Av någon anledning klagar inte män i lika hög utsträckning som kvinnor och det vore intressant att veta varför. Förslag någon!

  SvaraRadera