fredag 1 april 2011

Snart står vi där med bananrepublikerna

Tjeckiens konstitutionsdomstol underkänner datalagringsdirektivet eftersom det anses strida mot "grundläggande rättigheter att registrera alla personers sms och datasamtal för att utredas i brottssammanhang." Detta kommer från en forna Öststat och förvånar, eftersom man i Sverige alltid har slagit sig för bröstet och framhållit hur fritt och demokratiskt landet är. Men nu försöker alltså regeringen forcera igenom lagen i Sverige. Ja man har lagt den på is en stund för att det just nu pågår för många diskussioner och det vore ju olyckligt ifall människor blev förbannade och inte röstade på de "etablerade" och "rumsrena" partierna i nästa val!
33 procent av EU`s medlemsländer vägrar nu att ha något med lagen att göra, trots att den är tvingande. Det säger en del om hur det är ställt med övervakningen av medborgare i andra länder och hur det står till med Sverige i synnerhet när det gäller den frågan.

Anledningen till att lagen sköts upp i riksdagen är en säkerhetsventil i grundlagen som är till för att bromsa beslut som kraftigt inskränker medborgares fri och rättigheter. Så frågan är, vems agenda man egentligen följer när man säger att det  är tvingande. Det finns för närvarande en debatt om skyddsslakt på varg som helt klart strider emot EU´s stadgar och där Sverige är anmält till EU kommissionen av EU. Men den tvingande lagen struntar man i. Det visar att man egentligen skiter i EU, men väljer de lagar som passar den egna agendan!

Och nu ska det införas en ny databas som ska läggas till de redan 100-talet databaser som är korslänkade och används till övervakning av vad vi gör, när vi gör, var vi gör och hur vi gör. Det nya registret ska användas för att "kvalitetshöja" något. I detta fall vård. men uppgifter kommer inte längre att vara anonyma. Idag är de hälsouppgifter som lämnar sjukhuset avpersonifierade och det prov som du eller andra frikostigt har medgivit får sparas i "forskningssyfte", kommer i fortsättningen att vara sökbara och korslänkade mellan andra databaser. Det kommer med andra ord vara fullt möjligt att försäkringsbolag och arbetsgivare i framtiden kommer att kunna ta del av arbetssökandes hälsa och annan känslig information som kan ligga den sökande till last, men som inte har ett dugg med lämpligheten att utföra sökt arbete att göra.

Jag var utomlands, ni vet där där alla är så imponerade av Sverige, om man får tro press och politiker här. Och jag pratade med en ny affärskontakt när jag råkade nämna att jag inte var född i Sverige utan i Holland. Och han tittade misstroget på mig och undrade varför jag bodde kvar i Europas sista socialiststat! Och hur det var att leva bland "die dummen Schweden" som enligt wikipedia och hänvisad text ska vara en feltolkning av "Schwaben" som är en del av Tyskland. Schwaben är ett väldigt trevligt område, men ligger i Sydtyskland och är en del av Bayern. Ganska lång från "oben im Schwaben" (uppe i Schwaben) eftersom det för en tysk ligger "unten im Schwaben" (nere i Schwaben). Det är alltså troligtvis inte en felskrivning eller feltolkning av en gammal text som säger sig vara grund för "Die dummen Schweden". "Wie ist es oben in dem letzter Socialiststat Europas bei di dummen Schweden zu leben, warum ziehen sie nicht zurueck", frågade min bekant! En kort sekund flyktade en tanke på bananrepubliker, diktaturer och masskontroll av medborgare förbi. Och jag var tyst.
Vad skulle jag svara?

Å andra sidan har vissa människor lätt att hitta konspirationsteorier om det mesta och oftast så ropas det Varg, innan man har sett att vargen kommer till byn eller ens är farlig! Att register "KAN" missbrukas OM sde används fel, är självklart en risk man måste ta med i beräkningen. Men de kan även användas till det de är avsedda, nämligen att ge oss en så bra vård som möjligt. Bilar KAN användas till att köra ihjäl människor och djur med, knivar till att mörda med, bensin till att elda upp moskeer eller kyrkor. Men allt kan och är från början avsett att användas ansvarsfullt till vårt bästa. Och det är vad vi ska se i första hand.
Så det finns dumma Svenskar som tänker stora tankar, lika väl som dem som gör tvärt mot!

Men det hade jag inte tid att säga då, han fick tro att jag bodde i ett land fyllt av dårar. Jag vet bättre!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar