fredag 18 mars 2011

Bard tar plats i löddret

I Army of lovers tyckte jag att han var konstig, alla i gruppen och speciellt den nu upphaussade Camilla Henemark som tydligen inte klarar livet utanför rampljuset utan måste ta en roll i såpan "den ofrivillige monarken" . Den mest trovärdige var faktiskt Jean Pierre Barda . Army of lovers var dock helt rätt ute med att inte sjunga eller spela själv, eftersom det enligt dem var framtidens melodi. "Ingen artist skulle sjunga eller spela själv" spådde medlemmarna i gruppen. Och så blev det/är det. Idag struttar dansare mer eller mindre begåvade runt i videosnuttar och deras röster förvrängs eller snyggas upp med hjälp av teknik. Dessutom fattar väl alla att det inte går att gymnastisera samtidigt som man sjunger. men idag är det så vanligt så att publiken faktiskt tycker att artister framför "sämre versioner" live än på skiva. LIVE innebär att det sjungs just då och utan pålägg av diverse teknik. Vi är alltså där Army of lovers förutspådde.Musik är något som produceras i fabriker.

Men nu skulle det handla om Bard och idag inser jag att killen är ett geni! Hans BWO (Bodys without organs), var en hitmaskin av astronomiska mått. Bodys without organs betyder på svenska ungefär "kroppar utan könsdelar" och är ett av Alexander Bard´s konstverk. Han är författare, låtskrivare, artist och konstnär. allt han gör är väl genomtänkt. Tänk hans image med kortbyxor, den är helt suverän!

Nu tar han plats i IDOL-juryn, den minst konstnärliga företeelsen som finns. IDOL har för längesedan överlevt sig själv och produkterna "vinnarna", vem kommer ihåg dem efter ett år! Det är ändå alltid bidrag 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 eller... ja. Som får feta skivkontrakt och överlever ibland mer än ett år. Och det kanske visar på vilken klass den med flest SMS har. "Jippie, jag har fått 15 minuter i solen" tänker säkert deltagarna efter att ha kommit med i det som sänds i TV. Men faktum är att det är de som inte ges så stort utrymme, de som kommer till provspelning (audition på Engelska) som normalt är underhållande. I den mån jag ens tittar på IDOL (har inte gjort det på fyra år) så skaffar jag mig på olika vägar det filmade materialet från just provspelningarna. Huvudtävlingen är ju sååå trist! Slätstruken och förutsägbar, jämntjockt lager med godis för soffpotatisar.

IDOL (ett registrerat varumärke) stavas egentligen idol och betydelse av att vara idol ges här . Hur kan någon vara värd att se upp till enbart för att de är med och tävlar i "bra TV" ? Blir man läkare för att man har gjort inträdesprovet till läkarutbildningen? Nej självklart inte. Ordet Idol har blivit lika urvattnat som programmet är. Och deltagarna går sedan vidare till nästa såpa uttagningen av det svenska bidraget till Eurovisionsschlager festivalen. Den där vi inte kommer med eftersom bidragen av sms juryn anses bra eftersom de framförs av rätt idoler. Andra nationer väljer sina artister efter hur duktiga de är.

Bard var det ja! Jag har respekt för mannen oavsett hur han ser ut eller vad han säger, eftersom jag ser konsten i det han gör. Han är en fullfjädrad media-människa som vet hur man säljer sig själv, hur man visar talang och han tror på sig själv. Till skillnad mot alla de som vill med i IDOL för att andra ska tro på att de är värda att dyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar