måndag 14 mars 2011

Vad man menar är oviktigt

Adolf Hitler lär enligt en ny bok inte alls "varit en modig ordonnans, som har sett döden i vitögat". Men ingen vet ju hur han såg det. Att se döden i vitögat är att se någon dö, se en död kropp, se kanoner skjuta ihjäl soldater på avstånd. Den som har sprungit genom ett kulregn, anser antagligen inte att annat än direkt strid är att se döden i vitögat. Men så har det alltid varit bland människor som vill upp! Partiet skönmålar den bit som behövs för att det ska se bättre ut. Talaren säger inte riktigt sanningen men nästan. Om det visar sig vara mycket osanning så heter det att "man inte har varit tydlig nog" och att det har funnits utrymme för misstolkning. Det i sin tur är samma sak som att säga "det har jag aldrig sagt/menat!"
Men "modig ordonnans" kan man anse sig vara bara genom att vara i närheten av kriget eller att överhuvud taget befinna sig i uniform, redo att dö för sitt fosterland. Modigheten blir i sig själv inte mindre för att en människa som anser sig ha varit modig, inte har sprungit i kulregnet! Låter det konstigt?
Tänk här i Sverige där en enad allians faktiskt menar att människor får en anställning, bara de blir fattiga. I vissa ögon skulle det inte ses som relevant, och jag är säker på att om man ställde frågan direkt till en ansvarig politiker skulle svaret bli just "så kan man inte säga!" Men så måste dom ju tänka, eller.....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar