onsdag 23 mars 2011

Inget nytt under solen

Att Khadaffi "gömmer miljarder i Sverige" är något som DN tycker är värt att sätta som huvudrubrik. Bland det som ägs av den Libyska staten ska bland annat en moské ingå och ett antal ej namngivna företag. TV4 kallar det i sina morgonsändningar för att "finans inspektionen (vidare kallat FI) mörkar" vilka företag det handlar om. Och då undrar jag:
Vad då mörkar! Det finns ingen anledning för FI att gå ut med den informationen, snarare tvärt om. För att stämma i bäcken  och minimera risker för att dessa företag utsätts för terror eller andra protester är det tvärt om viktigt att undanhålla dessa objekts identitet. FI är antagligen väl medvetna om att det kan förekomma flera för arbetsmarknaden farliga situationer. Vad händer t.ex. med de anställda ifall företagen utsätts för fackliga blockader, demonstrationer eller skadegörelse?
Men egentligen ifrågasätter jag själva rubriken "gömmer miljarder i Sverige". Det kommer knappast som någon överraskning att ett av objekten som ägs av den Libyska staten är en moské. Och är det någon som tror att arabvärlden inte äger något i Sverige! Hade Khadaffi inte blivit världens strykpojke, hade det inte framhållits som att "Khadaffi gömmer pengar", nej då skulle det på sin höjd OM det ens nämndes i DN heta att Libyska staten har intressen i Sverige, eller något liknande. Kankse att Khadaffi är samarbetspartner. Men nu är han alltså något man ska kasta sten på och då "gömmer han miljarder" bland annat genom att ha investerat i en moské.
EU har i sammanhanget rapporterats (också av TV4) "frysa libyska tillgångar". I detalj är det tillgångar som berör Khadaffi´s ekonomi och nio (9) ministrars ekonomiska tillgångar. Khadaffi är inte Libyen, Libyen är för närvarande ett land med inbördeskrig, där ingen vet vilka krafter som kommer att äga moskéer och företag i Sverige, när man har städat bort Khadaffi och "rätt" militär garanterar "rätt" styre, som också pumpar ut oljan i rätt pipeline.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar