onsdag 16 mars 2011

Början till slutet

Och nu ser vi förruttnelsen som upphovsrättslagarnas nya användning kommer att ge upphov till. En Konstnär Nadia Plesner har enligt DN målat en tavla inspirerad av Picassos "Guernica" och i sin tavla målat en väska som Louis Vutton anser liknar en av deras produkter. Och alltså stäms hon på 240.000 Euro motsvarande 2.150.000 för att ha målat en väska. Affärsidén börjar sprida sig! Först var det musik och filmindustrin som kom på att man kunde tjäna pengar på att stämma sina kunder istället för att sälja till dem Och nu hakar nästa bransch på. Säljer man inte tillräckligt, stämmer man den som avbildar något som liknar ens produkt.

Parallellen till att ladda ner från nätet finns. Det är i båda fallen fråga om en avbild. I "fildelningsfrågor" ljud, och i föreliggande fall ljus (allt vi ser är reflektioner av ljus som kastas tillbaka). Musik är luftvibrationer som tolkas av örat till ljud. Nu tänker inte Nadia Plesner ge sig i första taget och besvarar anklagelserna och menar att det försätter konstnärer i ett vacum, ifall de inte kan avbilda verkligheten. Och tänk själv. Hur ställer sig Louis Vutton till alla fotografer som på semestern råkar fotografera en av företagets produkter?

Upphovsrätten är i trängande behov av att modifieras. När den ursprungligen skrevs gällde det att förhindra att andra gav ut ens böcker i eget namn. Kameror fanns inte på kartan och bandspelare ännu mindre! Att avbilda en väska på en på sin höjd tvådimensionell målning kan absolut inte klassas som intrång i någons upphovsrätt. Så länge det man producerar öppet visas/bärs eller kopior av det spelas, ska det vara tillgängligt för alla att titta på. När får vi t.ex. ett tittförbud på andras kläder eftersom tillverkaren anser att det är intrång i upphovsrätten. Alla ska kunna lyssna på musik som spelas, titta på kläder som bärs eller beundra andras bilar. Inte behöva köpa egna! Jag håller tummarna för att Nadia tar hem segern i konstens och frihetens namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar