onsdag 23 mars 2011

Jag fattar grejen

Eftersom jag har stor erfarenhet av andra delar av världen, vet jag att det i andra nationer utanför Sverige är vanligast att familjer inte består av antingen en kvinna med barn eller män med barn. Alltså anser jag inte att det är någon större nyhet att som i DN skriva om att det i Italien finns människor som inte tycker om den politiskt korrekta affisch som IKEA har. Man måste från Svenskt håll förstå att vår sanning inte är resten av världens rättesnöre. Det gör uppenbarligen inte IKEA, trorts att det numera och sedan länge finns i andra nationer.
"Il Giornale går så långt att de anklagar Ikea för svensk imperialism." står det i artikeln och det är nog inte helt fel. Sverige har i alla tider försökt att tala om för resten av världen vad som är rätt och riktigt. Kunde man så skulle vi stifta andra länders grundlagar baserade på Svenska förhållanden.
Om vi tar t.ex. Italien som artikeln handlar om är familj också något som man håller högt, en kärna som håller ihop och tar hand om de sina. Sina barn när de är små och sina äldre när den tiden kommer. I Sverige sätter vi barnen på dagis, så att vi kan jobba och skaffa större bil, och sedan mamma på ålderdomshem så att vi ska slippa ta hand om henne på samma sätt som hon tog hand om oss. För hur vi än vänder och vrider på saken så finns alltid en kvinnlig mamma någonstans i bilden. Oavsett hur många manliga sköterskor som vi har i Sverige.

6 kommentarer:

  1. Du pratar om två olika saker. Jämställdhet, och för lång arbetsdag. Kortar man ner arbetsdagarna till sex-timmars arbetsdagar har föräldrar - vare sig de är kvinnor eller män - mer tid att umgås med sina barn och kan därmed stärka den kärna du skriver om.

    Att kvinnan ska tvingas arbeta obetalt hemma och ta hand om barnen, och mannen tvingas arbeta för betalning som ska försörja hela familjen är inte frihet. Jämställdhet är frihet. Varför ska Sverige skämmas för att vara i framkanten av jämställdhet? Det finns ingen anledning att inte sprida budskapet. IKEA sprider självklart budskapet för att de tror att de kan tjäna pengar på det, men kanske också för att de vet att de har makt att påverka.

    SvaraRadera
  2. Nu fattar jag inte var diskussionen om arbetsdag passar in i diskussionen om Svensk korrekthet.
    Men kanske är det lösningen också för att ta hand om våra äldre familjemedlemmar. Å andra sidan kunde inte kvinnor få avlönat arbete genom att torka andras föräldrar i häcken då.
    Jag skrev aldrig att Sverige ska skämmas, men det finns ingen anledning att tro att alla andra länder delar vår syn på jämställdhet och familjebildning. Sverige får helt enkelt gilla läget och inse att Svenskt inte är rätt alla gånger. Men självklart är det en flirt med gay-communityn att handla på IKEA.

    SvaraRadera
  3. Du har inte fattat någonting. För det första handlar artikeln inte om italinernas syn på familjen, utan snarare om Ikeas marknadsföring. För det andra: Du skriver att Ikea inte förstår att deras budskap är kontroversiellt. Det gör de definitivt! De har valt att vara politiskt inkorrekta för att få uppmärksamhet. Det är just det som deras marknadsföring går ut på. Och varför kallar du Ikeas kampanj "politiskt korrekt" när den uppenbarligen är motsatsen?

    SvaraRadera
  4. 1. Artikeln handlar om att italienarna förfäras över IKEA´s sätt att marknadsföra sig på, och jag skrev om vad det troligen beror på.

    2. Fortfarande så skriver jag med förutsättningen att detta är icke-nyheter. Att världen förfäras över det som händer i Sverige är absolut inget nytt för mig som reser mycket.

    3. Politiskt korrekt innebär, att den inte väcker uppmärksamhet i Sverige, eftersom det inte är tillåtet att reagera på det sätt som Italienarna har gjort. Om man skulle göra det som Svensk så vore man politiskt inkorrekt(tycka annorlunda än man bör/måste göra).

    SvaraRadera
  5. Tala om vad andra ska göra? Är det vad Sverige gör? Om jag vill bilda familj i Italien med två av samma kön så får jag alltså inte göra det. Vem är det som talar om vad andra ska göra? I det här fallet så är det ju konservativa, religiösa italienare. Så din analys är lite missvisande anser jag.

    SvaraRadera
  6. Vad man vill och vad man får är inte alltid samma sak. Det om något är sanning utomlands där inte alla får göra som de vill!

    Konservativa, religiösa!
    Jag tror nog närmast att det är beroende på att de är religiösa. Och inte anser att vissa saker går ihop med den ordning som deras skapare har avsett! Det är bara att inse att i t.ex. Italien så är äktenskapet, en förening som ska främja tvåsamhet mellan man och kvinna och verka till att människan fortplantar sig.

    Personligen tycker jag att vi i Sverige kan avskaffa äktenskapet helt, eftersom det lika gärna kan ersättas av ett affärsavtal (registrerat partnerskap), så slapp vi diskussioner som denna.

    Dessutom skulle det vara nyttigt för både människor (färre föddes och svalt ihjäl) och naturen (djur fick mer utrymme), ifall det alstrades färre barn.

    Min analys, var inte heltäckande, men det börjar den genom att jag får tillfälle att kommentera åsikter bli.

    SvaraRadera