onsdag 11 maj 2011

Applapp sa att du slapp

Min iPhone har jag döpt till "min applapp". "Skickat från min applapp", står det när jag skickar från den. Och människor frågar självklart vad det är jag använder när jag skickar sms eller gör min statusuppdatering på FB. Svaret är enkelt, det är en liten lapp som fungerar med app, en "applapp" men nog om det.

Unga företagare satsar på mobilen står det i DN. Och jag som själv är entreprenör och egenföretagare applåderar självklart människor som tar tag i sin egen situation och startar eget MEN...
När man får ingivelsen att starta eget börjar en process som måste följas. Först ska man ha viljan att bli företagare dvs. arbeta stenhårt nästan gratis och kanske lyckas så småningom. Efter det kommer affärsidén där man funderar på vad man ska erbjuda, vad gör just mitt företag så speciellt att kunderna väljer mig som affärspartner, hur ser konkurrensen ut och självklart hur ser utvecklingen ur inom det område där jag tänker verka. Vad gör jag om det inte går så bra som jag har trott?

Appmarknaden (jag avskyr ordet app och säger tvångsmässigt program) för iPhone´s OS är enorm redan, det görs så mycket program för mobiltelefoner eller "smartphones" som de kallas, att ingen hinner gå igenom dem alla. Det är lite som TV-kanaler. Det finns oändligt många men ingen hinner titta på alla eller känner ens till alla kanaler. Att starta ett företag utan eget kapital förutsätter antingen att man har en finansiär eller tar stora lån, eller som i artikeln får stöd under ett år. Därefter står företagaren själv, med alla kostnader, skatter, pappersarbeten och det som gör företagarens liv så speciellt (han/hon är aldrig ledig.) Ständigt måste man ligga steget före konkurrenterna, alltid är det tvunget att man analyserar marknaden, märker var den egna företagsidén brister och måste förstärkas/förändras. Att satsa på en marknad med oändligt antal befintliga aktörer och mängder med kommande företag, är definitivt inget annat än att fortsätta drömma. Grabbar är kompisar, tycker det är kul med programmering och vill göra appar (suck). Men att komma på just den applikationen som slår ut konkurrensen, som tar användare med storm och som genererar ett positivt cashflow är inte lätt. Det kanske aldrig ens händer. Jag skulle vilja säga att: Utveckla gärna era iPhoneprogram men vänta er inte att kunna leva på det. Gör det vid sidan om och använd era kunskaper inom programmering till försäljning åt andra som behöver dem. Då har ni en lön att leva på tills er "drömapp" ser ljuset och ni blir rika som troll och kan betala både skatt och hyra!

1 kommentar:

 1. Hej!

  Riktigt intressant inlägg, det finna många punkter där som vi tar med oss i framtiden! Tack!

  Har ett par saker jag vill inflika med bara:

  Vår affärsidé lyder: "Appative UF skräddarsyr och utvecklar iPhone-applikationer för såväl företag som privatpersoner."
  Vi försöker inte komma på "drömappen" som slår ut konkurrenterna och sopar banan med dem, utan vi strävar efter att uppfylla företags och andra privatpersoners appdrömmar. Det är den tjänst vi erbjuder och den affäridé som hela Appative bygger på.

  Och som du säger är det väldigt mycket tid som krävts för att komma till den position vi är i idag, men det har varit värt det. Vi får i dagsläget in så mycket förfrågningar, att vi är tvungna att tacka nej till flera av dem. Men att ha ett positivt cashflow och få betalt för att göra något man älskar, för ett företag som man verkligen brinner för är nog det som sporrar oss mest! Vi får in tillräckligt för att företaget ska gå runt och framtiden ser ljus ut.

  Så här framöver väntar studenten och ett sommarlov för oss. Även om viljan finns att driva företaget och fortsätta på det inslagna spåret, så lockar även högskolestudier och det studentliv som följer därmed. Vi vill ju alltid bli ännu bättre på det vi gör!

  Med vänliga hälsningar,

  Richard Luong, Appative UF

  SvaraRadera