måndag 30 maj 2011

Att sticka huvudet i sanden

I Sverige sticker man huvudet i sanden så fort det dyker upp ett problem, eller om det bör pratas om men inte så högt. Då döper man om det till något som låter bättre. Invandrarfrågan har i Sverige blivit "utanförskapet," och nyinvandrade har blivit "nykomlingar". Arbetsmarknadsåtgärder har blivit "fas 3 jobb" och kritik av vissa religioner har blivit "rasism."
När man döper om saker, blir de plötsligt enklare att diskutera eftersom ingen egentligen vet vad man pratar om. Utanförskap kan ju vara vad som helst och blir det också. Söker du medlemskap i en golfklubb men inte anses passa in, då tillhör du utanförskapet som inte får gå med i klubben. Får man inte vård direkt när man blir sjuk, då tillhör man det utanförskap som måste vänta på att få vård, till skillnad från dem som redan har fått.

Nu gäller det Kärnkraft i Tyskland och bland annat Angela Merkel som inser att hon inte vill hamna i samma sits som Obama när det gäller oljekatastrofen, eller makthavare i Japan (Fukushima). Hon tar helt enkelt det säkra före det osäkra och säger att nu sätter vi stopp för detta och anpassar oss, skaffar en alternativ energikälla. vattenfall som är Svenskt och rider på vågen av sossarnas alternativ tre i folkomröstningen (Ja,fast nej, men ja med ansvar..). de har investerat stort i tysk kärnkraft och ser nu vinsterna minska markant. vattenfall struntar i om det blir en katastrof eller inte, de är bara intresserade av pengar. Angela Merkel är ansvarig för sina väljare och ett helt land. Tyskar kommer med all sannolikhet inte godta att dom får stå ut med en kärnkraftsolycka om det skulle hända. men i Sverige går debatten "vem ska betala!"
Och det självklara svaret blir VATTENFALL. Gör man en galen investering som visar sig slå fel, då får man stå för det. Så länge man är privat företagare eller privatperson och inte ett jättebolag som tar ut sina utgifter från människor som är beroende av el.
Precis som man i Tyskland har sagt, måste man se sig om efter alternativa metoder. Att det idag inte finns några konkreta idéer, är inte det samma som att man inte kommer att försöka hitta sådana.
När vi människor inser att vi leker med krafter som vi inte kan behärska (kärnkraft) då borde vi (om vi är intelligenta) inse att vi måste hitta på något annat. Inte vänta tills det smäller och det är egalt om vi har vedkraft eller kärnkraft.

Vi i Sverige får som jag har sagt många gånger tidigare ta hänsyn till att resten av världen inte servar Sverige utan att vi är en del av världen bara. Vi har att respektera de säkerhetsaspekter som Angela Merkel med politikerkollegor har på kärnkraft. Att vi skulle ha avvecklat kärnkraften 2010 enligt resultatet i folkomröstningen 1980, men inte gjorde det och fortfarande inte letar alternativa energikällor. Gör inte att resten av världen måste tänka på Svenska företag i första hand och sin egen säkerhet i andra. Det finns något som heter ansvar inför väljare utomlands. Ansvar för att inte ställa till med oreda. man kan inte på Svenskt vis stoppa huvudet i sanden och säga att "det hände där, men kommer säkert aldrig att hända här". OM är ett viktigt ord. För om inte om fanns, då skulle vi fortfarande prata Svenska i Sverige, vi skulle ha ett kungahus värt namnet, människor skulle vara stolta över sitt ursprung och kristdemokraterna skulle ha kristna värderingar liksom mi9ljöpartiet vara miljöpolitiskt förankrade och inte göra som vissa av de gröna i början, avbryta demonstrationen mot ett renare Stockholm för att ta rökpaus!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar