torsdag 26 maj 2011

Sverige är vridet

I Sverige finns ingen vinkultur, ingen kultur när det gäller att i goda vänners lag tömma en bägare utan att sedan svina ner på stan, slå sönder en Finlandsbåt eller i övrigt bete sig osmakligt och sedan skylla det på att man "var full." Inget annat lands invånare skryter på måndagen om hur berusade de var. Det är helt enkelt inte därför Europa och världen i övrigt konsumerar alkoholhaltiga drycker. Men i Sverige säljer Helge (tänk på pocenten) alkohol och gör just det. Så när systembolaget vill ha höjd skatt på lådviner, eftersom man får fyra liter till samma pris som tre. Då gör man det ur perspektivet "fyra liter alkohol, till priset av tre" och mängdrabatt är inget som man vill höra talas om. Men nu är det så att lådviner i allmänhet håller lägre kvalitet än buteljerade och alltså kostar de också mindre, precis som alla budgetalternativ gör. I tyskland går det att köpa fem liter vin till en spottstyver, men det är vin som lämpar sig bra till Bratwurst inte till Söndagssteken eller den fina bjudningen.
I Sverige dricker människor ofta alkohol för att bli packade, det gör man inte ute i världen och alltså ser man inte berusade människor på gatan. De sitter i glada vänners lag och sjunger på någon lokal restaurang (tänk man får sjunga på restauranger utomlands!)
Sveriges förmynderi behandlar Svenskar som barn, lär inte ut någon "vinkultur" utan lär alla att alkohol är skadligt (det är vatten i för stora mängder också). Alkohol är inte skadligt om man intar lagom. Men staten förutsätter att vi köper 4 liter och bälgar i sig allt på en dag. dessutom måste vi skinnas på ännu mer pengar i punktskatter.

Vilken tur att man är Euroe´och inte handlar på systemet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar