tisdag 17 maj 2011

människan leker Gud

Så var det då dags för människan att rädda universum igen! Nu ska det samlas ihop ett gäng nobelpristagare som anses besitta de skarpaste hjärnorna och vara bäst lämpade till att kunna komma på hur man ska rädda världen.
Rädda från vad? Är det överbefolkning, hunger bland dem som inte har mat, är det den systematiska utrotningen av djurart efter djurart. Skövling av regnskogar, nedskräpning av miljö på fisk, fågel och mittemellan miljö, är det det faktum att människan måste börja leva enligt de regler som naturen ställer upp och sluta lura sig själva att det är "vi" som räddar naturen. Jag tittade på nyheterna i morse och såg bränder från Kanada. Nyhetsuppläsaren rapporterade att "inga skadade eller döda har rapporterats!"

Inga vad? Jag funderade direkt på hur många djur som kunde ha drabbats. Men ordvalet "inga" syftar på människor. Människans värld är inskränkt, den är möjlig att katalogisera, manipulera och anpassa efter  behov. Och om nu något skulle gå fel i anpassningen, kallar vi det för att "rädda världen." Är inte det lite som om en huligan misshandlar en annan människa och sedan "räddar" offret genom att köra det till sjukhus?

Nej det behövs inga raketforskare (rocket scientists) för att komma på var det är fel och där det behöver vidtas åtgärder. Forskare är bland annat de som orsakar mycket av den överexploatering och onaturliga livsföring som människorasen ägnar sig åt. När människan har anpassat sig till naturen och slutat att t.ex. anse att 210 vargar är en tillräckligt stark stam, men inte ens försöka hålla efter sin egen ras. Då kan vi säga att saker och ting kommer att börja återgå till det normala. Hur svårt är det att inse att anledningen till att så många svälter är att det inte finns mat åt alla. Hur omöjligt kan det vara att inse dårskapen att slakta fler djur än vi äter upp, hugga ner fler trän än vad vi behöver osv osv. ?
Vi räddar inte världen, den räddar sig själv. Och det under tiden vi med vår klena kapacitet har fastnat i felaktiga tankebanor.

2 kommentarer:

  1. Din analys är ju helt bortom all förnuft. Så du tycker inte det är vettigt att sätta fokus på miljö och hållbar utveckling?

    Varje sådant här event ökar medvetenheten om dessa frågor en liten del till genom det medieutrymme som ges och sätter ökat tryck på politiker, näringsliv, privatpersoner att göra bättring.

    "Forskare är bland annat de som orsakar mycket av den överexploatering och onaturliga livsföring "

    Ge dig. Vetenskap och kunskap är en sak. Kunskap är varken ond eller god. Att använda den kunskap som vi har så att det för dåliga följder är vi alla en del av.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte du läste "min analys" ordentligt. Den var full av svar på det vi måste inrikta oss på. Vi behöver inga "event" där forskare sätter sig ner och skriver vad de anser är viktigt att tänka på. Och visst kan jag skillnad mellan vetenskap och kunskap. Vetenskap hittar på något som blir fel och av det får vi kunskapen om hur man inte ska göra. Och den kunskapen är vi dåliga på att använda (klen kapacitet)

    SvaraRadera